SIARAN MEDIA - BICARA KANSER

 

 “BICARA KANSER”, TINGKAT KESEDARAN PENYAKIT KANSER DI RTM 

 

KUALA LUMPUR, 10 November 2023 – Apabila mendengar kisah-kisah daripada insan yang pernah menjadi ‘pejuang penyakit barah’ terus mengingatkan kita betapa berharganya setiap saat yang kita miliki. Kisah demi kisah inspirasi dikongsikan pesakit kanser yang telah menghadapi cabaran-cabaran yang luar biasa dalam kehidupan mereka mampu membuka mata kita sebagai pendengar supaya lebih memahami apa yang dihadapi oleh mereka.

Hakikatnya setiap daripada kita juga terfikir bagaimana untuk berhadapan dengan mereka dan supaya semua orang lebih cakna tentang penyakit kanser yang boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira usia dan jantina.

Prihatin dengan keperluan untuk menyuntik kesedaran masyarakat tentang bahaya penyakit musuh nombor satu ini, Radio Televisyen Malaysia (RTM) menyiarkan program “Bicara Kanser” mulai 16 November ini, setiap Khamis dan Jumaat, pukul 11.00 malam di TV1.

Saksikan paparan serta kupasan tentang ‘Kanser Prostat’ dalam episod satu bersama Dato' Dr. Mohamed Ibrahim, Pengarah Perubatan & Pakar Perunding Onkologi, dan Puan Sri Maniseh Adam yang memaparkan perjuangan kanser Steven Kong dan Prof. Madya Dr. Mohd Nahar; Pakar Perunding Jabatan Perubatan Kesukanan, PPUM.

Seterusnya saksikan paparan serta kupasan tentang penyakit ‘Kanser Nasopharyngeal Carcinoma’ bersama Dr. Raymond Tan Suan-Kuo, pakar THT, Pakar Bedah Kepala dan Pakar Rawatan Dengkur & Apnea, dan Puan Sri Maniseh Adam yang memaparkan perjuangan kanser Wan Asma Kusairi Wan Daud serta segmen info medik bersama Prof. Madya Dr. Mohd Nahar.

Paparan tentang ‘kanser Follicular Lymphoma’ menemui penonton dalam episod berikutnya mengundang Dr. Shazril Imran Shaukat; Pakar Onkologi dan Radioterapi, menerangkan sisi perubatan dalam segmen bersama pakar. Segmen inspirasi kemudiannya memaparkan perjuangan kanser Ustaz Abdullah Saludin. Segmen info medik pula memaparkan pengurusan emosi pesakit kanser oleh Ustaz Haji Ahmad Shukri Yusuff.

Seterusnya perkongsian tentang penyakit ‘kanser Pundi Kencing’ oleh Dr. Badrul Hisham Bahadzor; Pakar Bedah Urologi, menerangkan sisi perubatan dalam segmen bersama pakar. Diikuti segmen inspirasi memaparkan perjuangan kanser Puan Sri Maniseh Adam. Segmen info medik pula memaparkan penjagaan Paliatif oleh Hasriza Hashim; Ketua Jabatan Paliatif dan Rawatan Sokongan, Institut Kanser Negara.

Episod berikutnya membawakan tentang ‘kanser Testis’ bersama Dr. M. Amir Shah; Pakar Radioterapi dan Onkologi, akan menerangkan sisi perubatan dalam segmen bersama pakar. Segmen inspirasi memaparkan perjuangan kanser Azhari Abdul Aziz. Segmen info medik pula memaparkan penyediaan diet pesakit kanser oleh Puan Norhayati Azmi (Ketua Jabatan Perunding Pemakanan.

Turut diketengahkan tentang ‘kanser Teratoma’ bersama Dr. Shazril Imran Shaukat yang akan menerangkan sisi perubatan dalam segmen bersama pakar. Segmen info medik pula memaparkan pengurusan kesakitan akibat kanser oleh Dr. Hasriza Hashim; Ketua Jabatan Paliatif dan Rawatan Sokongan, Institut Kanser Negara.

Ikuti juga perkongsian info berkenaan ‘kanser Apendiks’ bersama Dr. Shazril Imran Shaukat menerangkan sisi perubatan dalam segmen bersama pakar. Segmen info medik pula tentang teknologi Mesin Halcyon oleh Dato' Dr. Mohamed Ibrahim; Pengarah Perubatan dan Pakar Perunding Klinikal Onkologi.

TAMAT


Cetak   Emel

Radio Televisyen Malaysia
Angkasapuri Kota Media
50614 Kuala Lumpur

aduan [at] rtm.gov.my
Tel: 03 - 2282 5333
Faks: 03 - 2284 7591

apps
googleplay bm
huawei bm

  • Kemaskini Terakhir : 29 November 2023.

Jumlah Pengunjung : 46184595

Peralatan Web